Tagasi otsingusse
Tommik, K., 2015

Täitmise pilootuuring Estonia kaevandustingimustes [Bakalaureusetöö. Juhendaja: J.-R. Pastarus]

Tommik, K.
URL
Aasta2015
Pealkiri tõlgitudBackfill pilot study in conditions of Estonia mine
KirjastusTallinna Tehnikaülikooli mäeinstituut
Kirjastuse kohtTallinn
Tüüpdiplomitöö / bakalaureusetöö
Eesti autor
Keeleesti
Id35097

Abstrakt

Keskkonnasäästliku kaevandamise eesmärgil on vaja kadusid tervikutes vähendada. Kaeveõõnte täitmine põlevkivi aherainest ja tuhast toodetud betoonist tundub mõistliku lahendusena, sest lisaks kadude vähenemisele tingib see kaevandamisjääkide ladustamismaksude vähenemise. Tulevikus muutub kaevanduste täimine veelgi olulisemaks, sest kaevandamissügavus kasvab, samuti kasvavad kaevandamisjäätmete ladustamise maksud [41].

Käesolevas töös on vaadeldud kaevandustes teostatud täitmise ekspirimente ning eelnevat kogemust arvestades, olen välja pakkunud võimaluse täitmise pilootuuringu läbiviimiseks Estonia kaevandustingimustes. Uuringu meetodi kirjeldusel arvutasin välja tehistervikule osutatava survetugevuse mäemassivi poolt, samuti leidsin võimaliku täitmise protsendi. Lähtudes nendest andmetest on võimalik valida sobilik täitesegu uuringu läbiviimiseks. Pakutud uuring on vahepaelseks sammuks laborikatsetuste ja täitmise tehnoloogia rakendamise vahel Estonia kaevanduses.

Täitmistehnoloogia on rakendatav Estonia kaevanduse tingimustes, kuid vajab täiendavaid uuringuid. On olemas vastava survetugevusega segud, mis on võimelised kivinemisel tagama kaevanduse lae stabiilsuse. Kuid neid ei ole piisavas koguses katsetatud kaevandustingimustes.

Täiendavalt oleks vaja hinnata täitmise majanduslikku efekti, uurida, kas hetkel valitsevates tingimustes on kaeveõõnte täitmine majanduslikult otstarbekas või on kasulikum jätkata kaevandamisjääkide ladustamist maapinnale.

Viimati muudetud: 29.11.2021
KIKNATARCSARVTÜ Loodusmuuseumi geokogudEesti Loodusmuuseumi geoloogia osakond
Leheküljel leiduvad materjalid on enamasti kasutamiseks CC BY-SA litsensi alusel, kui pole teisiti määratud.
Portaal on osaks teadustaristust ning infosüsteemist SARV, majutab TalTech.
Open Book ikooni autor Icons8.