Tagasi otsingusse
Malõšev, R., 2017

Põlevkivi kombainkaevandamise tehnoloogia kamberkaevandamisel asulate all Ojamaa kaevanduse tingimustes [Bakalaureusetöö. Juhendaja: T. Tomberg]

Malõšev, R.
URL
Aasta2017
Pealkiri tõlgitudDevelopment of technology for oil shale underground mining with continuous miners in condition of Ojamaa oil shale mine
KirjastusTallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituut
Kirjastuse kohtTallinn
Leheküljed1-35
Tüüpdiplomitöö / bakalaureusetöö
Eesti autor
Keeleesti
Id31505

Abstrakt

Ojamaa kaevanduse puhul on tegemist ühega kahest toimivast põlevkivi allmaakaevandusest Eestis. See asub Ida-Viru maakonnas ning kulgeb Mäetaguse ja Maidla valla aladel. Tänu oma ligikaudu 12 kilomeetri pikkusele konveieriliinile on OÜ VKG Ojamaa kaevanduse näol tegemist ka kõige modernsema allmaakaevandusega, mis Eestis hetkel tegutseb.

Antud bakalaureusetöö põhieesmärk oli võrrelda võimalike põlevkivikadusid ja maksimaalne põlevkivitoodang Ojamaa kaevanduse konkreetses kambriplokis väljamisel puur- ja lõhketöödega ja kombaini kasutamisel. Põhiliseks erandiks oli see, et väljamine toimus ka asulate all. Selleks oli tehtud erinevad arvutused ja valitud sobiv kombain Ojamaa kaevanduseks ning arvutatud tervikute mõõtmed selle jaoks.

Selles töös oli näidatud, miks valitud kambriplokk oli peatud ja miks ei ole otstarbekas jätkata seal puur-lõhketööd. Põhilised põhjused on:

  1. Umbes 9717 m2 kogu pindalast jääb hoidetsooniks, kus kaevandamine ei ole lubatud või on piiratud.
  2. Umbes 23757 m2 ala jääb väljamata seismilise mõju tõttu lõhkamise töödel.

Kombainkaevandamine sobib selle kambriplokiks parem, sest mehaanilisel raimamisel ei pea seismilist mõju ega hoidetsoonide piirid arvestama. Sellel juhul saab väljata umbes 85% põlevkivi kambriplokist. Saadud tulemuste järgi kõige tootlikum on lühieekombain JOY 14CM27. Ainus puudus on, et tal ei ole võimekust lae toestada, sest puuduvad ankurtoestuse platvormid.

Tuleb rõhutada, et tegemist on teadusuuringutel, teoreetilistel teadmistel ning  käsiraamatutel põhineva tööga, mistõttu tuleb kuni reaalsete katseteni antud tulemustesse suhtuda teatud ettevaatusega.

Abstract

The purpose of this study is to compare two different technologies for oil shale extraction from the mine at Ojamaa in a chamber block, using drilling and blasting or continuous miner. If there are some objects at mining district that need protection, then the mining under them is prohibited or restricted. This is mainly due to the seismic effects of blasting. These locations for the extraction are operated with special projects. When calculating the maximum oil shale production in region where the buildings are located and the amount of oil shale property is known, using drilling and  blasting, it is necessary to consider protection zone sizes and seismic impact zones. Thus, the end result is reduced by about two times. Mining oil shale in the same area by using a mechanical extraction technology, it can be about 85% of oil shale extracted.

Viimati muudetud: 12.11.2021
KIKNATARCSARVTÜ Loodusmuuseumi geokogudEesti Loodusmuuseumi geoloogia osakond
Leheküljel leiduvad materjalid on enamasti kasutamiseks CC BY-SA litsensi alusel, kui pole teisiti määratud.
Portaal on osaks teadustaristust ning infosüsteemist SARV, majutab TalTech.
Open Book ikooni autor Icons8.